Pentru a intra în posesia unei reţete, asiguratul trebuie să se prezinte la medic – medici de familie sau medici de specialitate care au încheiat contract de furnizare de servicii cu CAS, în baza unei programări care se poate face şi telefonic, cu excepţia cazurilor de urgenţă, când se prezintă direct la cabinetul medicului de familie sau la unitatea de primire urgenţe a spitalelor, după caz. Medicul verifică, mai întâi, calitatea de asigurat a pacientului dar şi alte documente medicale care sunt în favoarea prescripţiei medicale – decizie de tratament de la comisie PNS-boli cronice, scrisoare medicală de la medicul specialist, alte reţete anterioare, bilete externare etc. În urma consultaţiei medicale, în condiţiile în care pacientul asigurat are nevoie de tratament medical, medicul completează o reteţă – prescripţia medicală, în baza căreia asiguratul ridică medicamentele prescrise numai din farmacie.
Pentru aceasta, asiguratul este informat, în prealabil, de către medic şi cu privire la preţul de referinţă – plătit de CAS şi cel de vânzare în farmacie a medicamentelor, prezentând pacientului cea mai bună opţiune atât din punct de vedere medical cât şi financiar, în funcţie de afecţiune, dar şi de categoria de asigurat, gradul de compensare a medicamentelor fiind diferit.
Pacientul ridică reţeta prescrisă de la medic şi merge la farmacie. Aici poate ridica medicaţia numai pe bază de reţetă şi act de identitate (condiţie valabilă şi pentru împuternicitul pacientului), numai în intervalul de valabilitate al reţetei şi numai de la farmacia din judeţul în care medicul prescriptor are contract cu CAS. Asiguratul este liber să-şi aleagă orice farmacie aflată în contract cu CAS Satu Mare, medicului prescriptor fiindu-i interzis să direcţioneze asiguratul la o anumită farmacie. Dacă asiguraţii se tem că vor nemulţumi medicul, în cazul în care nu respectă recoma