Garnizoana Focşani a găzduit, în perioada 4-8 noiembrie, competiţia „Subofiţerul/soldatul anului”, etapa finală pe forţe terestre. Participanţii la acest concurs au fost câştigătorii etapelor precedente, respectiv pe unitate şi mare unitate, militari profesionişti şi emblematici pentru tagma pe care o reprezintă, care au demonstrat că au condiţie fizică, calitatea profesională, dar şi umană.
Prima zi a concursului „Subofiţerul/soldatul anului” a debutat cu proba de educaţie fizică militară şi teste pe linie de specialitate, a doua zi au urmat proba de trageri la precizie cu armamentul din dotare şi un test de verificare a cunoştinţelor de limbă engleză, iar în a treia zi de concurs participanţii au fost supuşi la probe practice pe linie de specialitate, la comunicaţii şi informatică, instrucţie sanitară, CBRN (chimic, biologic, radiologic şi nuclear) şi geniu. Ultima probă, cea surpriză, a inclus orientarea în teren pe o distanţă de patru kilometri cu obstacole. În total, concurenţii au fost supuşi la 12 probe şi subprobe, teoretice şi practice de intensitate şi complexitate ridicată.
Provocările de acest tip sunt o parte integrantă a procesului de instrucţie, ce valorifică acţiunile militarilor atât la nivel individual, cât şi colectiv, pentru menţinerea şi dezvoltarea capacităţilor motrice în diferite medii şi condiţii meteo, indispensabile îndeplinirii misiunilor încredinţate.
La finalul competiţiei au fost desemnaţi câştigătorii: subofiţerul anului este plutonier Lucian Palaghia, reprezentând Brigada 8 Operaţii Speciale, iar soldatul anului este caporal clasa a III-a Radu Rofan, reprezentând Divizia 4 Infanterie „Gemina”. Aceştia au fost premiaţi şi felicitaţi de locţiitorul comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” colonel Ovidiu Uifăleanu, de colonel (r) Iulian Boieru din partea Fundaţiei „Sf. Mare