Planul de "divorţ amiabil" dintre Tiraspol şi Chişinău, anunţat de şeful regimului ilegitim al regiunii separatiste, Evgheni Şevciuk, în această săptămână la o televiziune locală din Transnistria, prinde contur.
La mai puţin de două săptămâni de la mitingul pro-european din capitala R. Moldova, pe 16 noiembrie, în pretinsa capitală a statului fantomă din stânga Nistrului va avea loc o replică, o manifestaţie de respingere a apropierii de Uniunea Europeană. Decizia a fost anunţată de către pretinsele autorităţi separatiste, care susţin că s-ar fi consultat cu "societatea civilă" din regiune, după cum transmite Publika TV. Potrivit declaraţiilor iniţiatorilor acestui miting, alianţa dintre Ucraina şi Moldova, care se îndreaptă către Tratatul de asociere cu UE, "va destabiliza situaţia în zonă", determinând neliniştea populaţiei din enclava necontrolată de autorităţile de la Chişinău.
Legaţi de Moscova
Chiar dacă a găzduit în acest, în premieră, o manifestare dedicată Zilei Europei - unde conducerea nerecunoscută a fost reprezentată de numărul doi al clasei politice separatiste, Nina Ştanski, mâna dreaptă a lui Şevciuk - Tiraspolul se simte mult mai legat de spaţiul Uniunii Vamale, proiect încă nefinalizat al Kremlinului care încearcă să readucă în sfera de influenţă a Moscovei o parte dintre sateliţii pierduţi ca urmare a eşecului URSS. Lucru explicabil prin faptul că regimul separatist a fost întreţinut financiar în cele două decenii de după războiul cu moldovenii de către Federaţia Rusă. Rămâne de văzut câţi reprezentanţi ai "societăţii civile" de la Tiraspol vor da curs acestei chemări la protest, într-un spaţiu cunoscut ca ultima rezervaţie sovietică a Europei.