Europarlamentarul PSD, Minodora Cliveti a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene prin care solicita acesteia clarificari cu privire la notiunea de emigrant :
"Tratatul consolidat al UE defineste la art 9 notiunea de cetatean european:
"Este cetățean al Uniunii orice persoană care are cetățenia unui stat membru. Cetățenia Uniunii nu înlocuiește cetățenia națională, ci se adaugă acesteia".
De asemenea, art. 20 din Tratatul de functionare a UE face precizari in legatura cu cetatenia europeana:
"(1)Se instituie cetățenia Uniunii.Este cetățean al Uniunii orice persoană care are cetățenia unui stat membru".
Acelasi articol stabileste drepturile cetatenilor europeni, intre care dreptul la libera circulatie:
(2) Cetățenii Uniunii au drepturile și obligațiile prevăzute în tratate. Aceștia se bucură, printre altele,de:
(a) dreptul de liberă circulație și de ședere pe teritoriul statelor membre.
Art. 26 din tratat defineste piata interna europeana:
"(1)Uniunea adoptă măsurile pentru instituirea sau asigurarea funcționării pieței interne, în conformitate cu dispozițiile incidente ale tratatelor. (2) Piața internă cuprinde un spațiu fără frontiere interne, în care libera circulație a mărfurilor, a persoanelor, a serviciilor și a capitalurilor este asigurată în conformitate cu dispozițiile tratatelor".
Avand in vedere aceste prevederi din Tratate si constatand ca in spatiul public se vorbeste din ce in ce mai mult despre "migratia economica" inclusiv cu referire la cetatenii europeni, intreb Comisia daca nu considera ca se impune o clarificare terminologica a statutului cetateanului european care se deplaseaza in spatiul UE, cetatean care nu poate fi considerat drept "migrant", iar deplasarea acestuia in spatiul UE, indiferent de scopul acesteia, nu poate fi confundata cu fenomenul migratiei?"
Europar