Preşedintele Băsescu a declarat că face public un avertisment "că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual", care să includă şi Televiziunea Română şi că a ajuns la această concluzie urmare a două acte normative promovate de Guvern: OUG privind insolvenţa şi modificarea legii SRTV şi SRR.
"Avertismentul este legat de ceea ce eu înţeleg că se petrece cu privire la audiovizual. Aşa cum multe din posturile de televiziune au semnalat şi cum am semnalat şi eu de la acest pupitru, a fost o Ordonanţă de Urgenţă legată de insolvenţă care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară. Şi vă reamintesc încetarea emisiilor, fie că e vorba de televiziune sau de radiouri, până la aprobarea în instanţă a planului de reorganizare, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru televiziuni şi era vădit faptul că televiziunile şi radiourile erau o ţintă pentru că în ţară, în afara televiziunilor şi radiourilor din Bucureşti, mai sunt cel puţin 100 de televiziuni locale, regionale şi radiouri locale şi regionale care sunt în dificultate financiară. Deci, toate acestea ar fi devenit extrem de dependente de Guvern, de administraţiile locale, de cei care puteau să le dea soluţiile de încetare a emisiilor sau ca urmare a deciziilor CNA şi a aplicării Ordonanţei de Urgenţă. Slavă Domnului, probabil, datorită dumneavoastră, în primul rând, datorită discuţiilor pe care le-am avut cu Avocatul Poporului, acea Ordonanţă de Orgenţă a fost atacată la Curtea Constituţională şi Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională", a menţionat el, în declaraţia de presă susţinută vineri.
Şeful statului a susţinut că "jocul puterii nu se opreşte aici".
"Săptămâna trecută am întors la Parlament o lege care modifica Legea 41 din 1994 care este Legea de funcţionare şi organizare a Societăţii Române de Radio şi a Societăţii Române de Televiziune. În