Agricultorii insistă că nu trebuie păstrată cota TVA de 20% în agricultură şi speră că nu este decât o greşeală de ordin tehnic faptul că aceasta figurează în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor.
„Ar fi fără sens să mergem pe aceeaşi cale greşită”, a declarat pentru IPN Raisa Bejan, şefa Direcţiei executive a Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova.
Până pe 1 ianuarie 2013, TVA în agricultură constituia 8%, după care a fost majorată la 20%. În aprilie însă, după un val de plângeri din partea agricultorilor, autorităţile au decis să le întoarcă diferenţa de 12 puncte procentuale.
Potrivit Raisei Bejan, majorarea TVA la producţia de zahăr a dus la creşterea preţului. Zahărul a devenit un bun de contrabandă, adus preponderent din Ucraina. Ca rezultat, s-au micşorat veniturile în bugetul de stat. „Contrabanda trece pe lângă instituţiile statului. Numai în primul trimestru al anului 2013 contrabanda a fost de 14 mii de tone de zahăr, adică mai mult de 130 milioane de lei, din care bugetul nu a primit niciun bănuţ”, a estimat Raisa Bejan.
În anul 2012 pe piaţa din Moldova s-a format un deficit de zahăr. Acest gol trebuia completat cu zahăr de import. Dar fiindcă a fost adus pe căi ilegale, nu s-a perceput TVA şi taxe vamale, bugetul de stat a pierdut într-un trimestru peste 16 milioane de lei, a mai spus şefa Direcţiei executive a Uniunii Producătorilor de Zahăr. Potrivit Raisei Bejan, producătorii moldoveni sunt nevoiţi să renunţe la afacere deoarece nu fac faţă concurenţei neloiale din partea importatorilor de zahăr din Ucraina.
Raisa Bejan s-a referit şi la o altă problemă – importul produselor petroliere. Agricultorii pledează pentru liberalizarea acestuia. „Preţurile la produsele petroliere sunt foarte înalte. E nevoie să se creeze condiţii ca producătorii agricoli să poată să importe aceste produse de sine stătător