Transferul Direcţiilor de Sănătate Publice la autorităţile locale, prevăzută în legea pregătită de Ministerul Dezvoltării, se bate cap în cap cu un proiect pus în dezbatere de ministrul liberal al Sănătăţii, care propune reorganizarea DSP-urilor.
"Marea Descentralizare" a vicepremierului Liviu Dragnea, pentru care se va asuma răspunderea, tinde să devină un proiect fără finalitate. După ce până acum, Ministerul de Interne şi Ministerul Muncii au dat semnale clare că nu vor descentraliza nimic, în mod surprinzător, Ministerul Sănătăţii prezintă, în dezbatere publică, un Proiect de Hotărâre privind "înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţilor Teritoriale de Sănătate Publică".
Punând una lângă alta Hotărârea de Guvern a Ministerului Sănătăţii şi "Măsurile de descentralizare în domeniul Sănătăţii" se constată însă că majoritatea atribuţiilor structurilor din subordinea ministerului se suprapun cu atribuţiile serviciilor de sănătate care ar trebui să treacă în subordinea autorităţilor locale. Ambele acte normative trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Nedumeriri cu personalul şi cu patrimoniul Angajaţii din Direcţiile de Sănătatea Publică se plâng că nu mai înţeleg nimic. "La Ministerul Sănătăţii, Autorităţile Teritoriale de Sănătate Publică (ATSP) apar ca servicii deconcentrate când, prin descentralizarea lui Liviu Dragnea, toate serviciile deconcentrate se descentralizează. Ori noi vedem, analizând cele două documente în domeniul sănătăţii, că pe plan local, obiectele de activitate sunt comune", comentează nedumeriţi reprezentanţii DSP Constanţa.
În proiectul MS, la articolul 10, se arată că "numărul maxim de posturi ale ATSP şi OSP (oficii de sănătate) este de 2.880 posturi," aşa că "nu se mai ştie ce înseamnă transferul de personal către consiliile judeţene".
Inclusiv cu patrimoniul lucrurile sunt neclare. În timp ce