Care erau obiceiurile culinare ale celor care au trăit în urmă cu mai mult de 2.000 de ani în anticul Apulum(Alba Iulia)? Un răspuns aflăm graţie unui proiect al Muzeului Naţional al Unirii, care reconstituie tocmai bucătăria romană de la mesele festive ale clasei de mijloc a societăţii.
Un astfel de banchet a fost organizat joi, 7 noiembrie, în catacombele Palatului Apor din Alba Iulia, transformate pentru câteva ore în tabernă romană. Aici a fost reconstituită atmosfera de petrecere de la Aplum, de acum aproape două milenii. Vorbim de spaţiul propriu-zis, costumaţia participanţilor, dar şi de mobilier, cuptorul în care s-au gătit bucatele, vasele ceramice în care s-au servit.
În fostele pivniţe ale Palatului Apor s-au adunat soldaţi ai Legiunii a XIII Gemina(cea care a staţionat la Apulum), dar şi localnici din trupa „Războinicilor daci“. Cel puţin pentru câteva ore au uitat de rivalităţile de pe câmpul de luptă şi s-au aşezat la mesele îmbelşugate.
În scurt timp, slujitorii au umplut vasele ceramice cu gustaţio (aperitiv). Oaspeţii au avut de apreciat un moretum(brânză cu verdeţuri), ulei de măsline cu condimente, în care şi-au înmuiau pâinicile specifice bucătăriei romane.
Carnea, ingredientul de bază al petrecerilor lungi
După o pauză pigmentată cu discuţii aprinse, pe mese a fost adus desertul: libum şi biscuţi condimentaţi cu mirodenii şi nucă.Coordonatorul proiectului „DE GUSTIBUS“ ne spune că astfel de bucate nu se consumau în viaţa de zi cu zi, ci doar la cinele festive. La un astfel de banchet, cum este cel reconstituit la Alba Iulia, participa doar plebea(clasa de mijloc a societăţii romane) .
Vinul rece, dar şi încălzit,condimentat cu ierburi aromate, dar şi îndulcit cu miere, a curs valuri, aşa că petrecerea s-a dus înspre miezul nopţii.„Un astfel de banchet roman începea după amiază, de la ora 2 şi