Economist, politician, diplomat
Se împlinesc, în curând, 24 de ani de la răsturnarea dictaturii comuniste din România - moment istoric care, printre altele, a permis capitalurilor străine să pătrundă liber pe piaţa românească. Pe lângă avantajele şi consecinţele pozitive ale unei astfel de oportunităţi, libertatea obţinută în '89 a avut şi urmări nefaste în plan economic. Pe fondul de corupţie generalizată a clasei politice, s-a dat liber unor aşa-zise investiţii de risc înalt, destinate exploatării resurselor minerale (ANRM a acordat peste 6000 de concesiuni!). Din clipa pătrunderii acestor fonduri speculative, România a fost întoarsă peste noapte în rândul ţărilor din sistemul colonial al secolului al XIX-lea. O colonie întârziată, la periferia Uniunii Europene! Cazul cel mai sonor al acestui fenomen este, de departe, cazul Roşia Montană. Profesorul Mircea Coşea este o personalitate de prim rang a lumii academice actuale. Analizele domniei sale privind proiectul Roşia Montană au desfiinţat din temelii, pe de o parte, întregul edificiu propagandistic al companiei Gold Corporation, iar pe de alta, implicarea amatoristică, hei-rup-istă şi catastrofală pentru ţară a guvernelor ultimilor 15 ani, cu accent pe neaşteptatele schimbări la faţă şi încălcări ale interesului naţional, practicate de guvernul Ponta.
"Nici o ţară, nici măcar africană, nu mai acceptă o vânzare primară de resurse minerale"
- Sunteţi un adversar redutabil al proiectului minier Roşia Montană, deşi, ca liberal, aplaudaţi investiţiile străine. Pe ce vă bazaţi în demersul dv., domnule profesor?
- Nu sunt împotriva exploatării resurselor minerale de la Roşia Montană şi nici nu consider că problemele de mediu sunt cele mai importante. Sunt convins că o tehnologie adecvată şi un control riguros ne pot proteja de accidente ecologice. Ceea