Un tânăr dramaturg de limbă maghiară din Târgu Mureş, Székely Csaba, transpune conflictele seculare dintre locuitorii de naţionalităţi diferite, dintr-un sat din Harghita, în replici acide şi usturătoare.
Spectacolul „Beznă de mină“ a fost jucat la Sala Pictură a Teatrului Naţional din Bucureşti, pe 3 noiembrie, în finalul Festivalului Naţional de Teatru, fiind îndelung aplaudat de spectatorii bucureşteni.
„Flori de mină“, cel de-al doilea text al dramaturgului Székely Csaba, în vârstă de 32 de ani, vorbeşte despre duşmănia dintre românii şi maghiarii locuitori ai unui sat din Harghita. O comedie neagră, cu accente dramatice cehoviene, care ia o tentă poliţistă, mai ales când, în piesă, apare un buclucaş poliţist român care, spre hazul tuturor, vorbeşte prost maghiara, după ce a avut o nevastă unguroaică. Confuziile lingvistice, rostite cu aplomb, te fac să râzi cu lacrimi.
„Welcome in Transylvania“
În decorul unei camere cu tapet cu păduri şi coarne de cerb, semnat de Bartha József, pe care scrie „Welcome in Transylvania“, personajul primarului chel, gras şi corupt, Ince, este extraordinar interpretat de Szakács László. Actorul care dă, cu expresivitate, viaţă unui personaj grosolan şi oneros, fără a-i da însă nicio tentă vulgară, ar merita cu prisosinţă Premiul Uniter pentru această dificilă partitură.
Textul dramaturgic este foarte bine scris: simţi uneori tăişul ca de bisturiu al replicilor caustice şi usturătoare, care au în acelaşi timp un umor acid. Spectacolul vorbeşte despre degradarea umană, provocată de alcoolism, corupţie şi naţionalism.
Primarul alcoolic din satul în care minele s-au închis, într-o totală beznă la suprafaţă, face afaceri oneroase, vinde pădurile satului şi pune banii în contul fiicei sale, pe care o crede veşnică studentă. Fata, Izabella (Czikó Julianna), care a renunţat însă de mult la facultate, lucr