Sistemul unitar de evaluare a efectivităţii Serviciului Public de Ocupare(SPO) este realizat printr-un proiect al Agenţei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Alba. Demersul este co-finanţat prin programul POSDRU.
Beneficiarii sistemului de evaluare a efectivităţii ar urma să fie Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă(cele mai vizibile structuri ale Serviciului Public de Ocupare) din regiunile de dezvoltare Centru, Vest şi Nord-Vest.
Evaluarea unitară a activităţii AJOFM-urilor din 3 regiuni
Angajaţi AJOFM din judeţele Alba, Arad, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramueş, Mureş, Sălaj , Satu Mare şi Sibiu au fost instruiţi la Alba Iulia cum se pot măsura ”efectele” produse de Serviciul Public de Ocupare. Totul, în cadrul unui Seminar interregional, ce a avut loc în perioada 6-8 noiembrie. Altfel spus, au exersat sub îndrumarea experţilor de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ instrumentele de bază ale sistemului propus, respectiv Ghiduri de interviu şi Material demonstrativ care să faciliteze utilizarea actualei baze de date din AJOFM.
Efectele muncii angajaţilor AJOFM sunt reflectate în rata de ocupare a forţei de muncă, în urma serviciilor de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională, furnizate de Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.
Instruirea de la Alba Iulia va fi urmată de mai multe acţiuni de ”pilotare”, adică verificare concretă la locul de muncă a instrumentelor propuse în cadrul Seminarului.
„La această dată nu se aplică la nivelul SPO un sistem unitar prin care să fie măsurate efectele concrete generate de măsurile de ocupare. Utilitatea demersului nostru constă în familiarizarea cu cele mai importante instrumente prin care pot fi măsurate rezultate produse pentru fiecare client în parte, dar şi cât este de eficace să avem