Foarte multe din poveştile zilei de azi sunt despre bani. Nici nu se poate altfel. Banii sunt „sângele" organismului social şi fără ei nu se poate face nimic. De peste şase ani suntem în criză, dincolo de orice teorii, o criză a banilor. N-am ieşit încă şi nu se ştie când vom ieşi.
Să ne aducem aminte, totul a pornit din bogata Americă, acolo unde, din lăcomie şi prea multă deşteptăciune, sistemul financiar- bancar „crăpat". Au urmat tânguielile, semnalele de alarmă şi promisiunile că acest colos, cel mai puternic din lume, va fi reformat, că finanţele corporatiste nu vor mai face ce vor vrea. Vremea a trecut, promisiunile politicienilor au fost uitate, a rămas eşecul reformator. A fost exact aşa cum se spune: miliardarii sunt mai influenţi decât politicienii, corporaţiile sunt mai tari decât ţările, banii sunt mai importanţi decât oamenii. Iar pe deasupra tututor mai este ceva ce se cheamă „control". De dragul „controlului", poate fi sacrificat oricine şi orice.
De la această schiţă doresc să pornesc discuţia despre banii noştri. În ciuda celor de mai sus, „lumea celor mulţi" merge înainte şi încearcă să supravieţuiască. Dar cum? Căci fără bani nu se poate, iar banii cei mulţi sunt „controlaţi"! Cele ce urmează oferă un răspuns: dacă banii celor puţini şi „bogaţi" sunt blocaţi, să-i folosim ai celor mulţi şi „săraci". Deşi sună a folclor ieftin, nu-i deloc aşa, fenomenul chiar se întâmplă, se numeşte crowdfunding, este o soluţie de relansare economică şi reprezintă ultimul trend în materie de finanţare a afacerilor. Întâi de toate, cred că trebuie explicat termenul de crowdfunding, un compus din limba engleză format din „crowd" - mulţime şi „funding" - finanţare, în traducere, finanţarea de către mulţime, finanţarea prin contribuţia mai multor oameni. Francezii îi spun finanţare participativă, în română el a fost echivalat prin multifinanţare. Ce nu