Fostul colaborator al Agenţiei Centrale de Infomaţii (CIA) şi-a convins mai mulţi colegi să-i dea conturile de logare şi parolele pentru a accesa o parte din documentele clasificate pe care Edward Snowden le-a copiat şi furnizat presei internaţionale. Dezvăluirile au iscat un scandal mondial, după ce s-a aflat faptul că americanii nu se dau în lături de la interceptarea telefoanelor şefilor de state, inclusiv din statele aliate.
Mai mulţi angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) i-au dat lui Snowden datele lor de autentificare, pe care acesta le-a folosit pentru a accesa documente clasificate, la care nu putea ajunge doar cu autorizaţiile sale de securitate, transmite în exclusivitate agenţia de ştiri Reuters.
Edward Snowden şi-ar fi păcălit în jur de 20-25 de colegi să-i furnizeze informaţiile, spunându-le că are nevoie de ele pentru ca el să-şi poată îndeplini atribuţiile de administrator de sistem, au declarat mai multe surse guvernamentale americane sub anonimat.
Câţiva dintre cei care i-au dat datele lui Snowden au fost identificaţi, interogaţi şi schimbaţi din posturile pe care le deţineau în cadrul NSA.
Sursele nu au precizat dacă autorităţile iau în calcul posibilitatea că angajaţii i-au oferit lui Snowden informaţiile fără a fi păcăliţi.
Dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), arată că americanii au monitorizat astfel cel puţin 35 de şefi de stat sau de guverne. Informaţiile îi plasează pe americani în poziţia inconfortabilă şi fără precedent pentru ei în care Germania şi Franţa plănuiesc să-i ceară să semneze un acord prin care-şi ia angajamentul să nu mai spioneze.
În Marea Britanie, premierul David Cameron a anunţat că ia în calcul aplicarea unei interdicţii pentru presă de a mai publica informaţii din docume