În România ultimilor ani, batonul proteic apărut ca mod de alimentație pe scară largă, nu este numai un supliment pentru sportivi.
Dacă la începuturi batonul proteic a fost folosit de astronauți și ulterior de sportivii care trebuiau să mănânce des, oferind corpului o cantitate crescută de proteine, în anul 2013 batonul proteic este cunoscut și de copii, el fiind utilizat pe scară largă de toate segmentele populației.
Într-o societate în continuă modificare, avem mașini din ce în ce mai rapide, gadget-uri care ne ușurează orientarea, munca etc., se impunea și apariția unor mijloace mai avansate de hrănire. Aș îndrăzni să afirm că batonul proteic este doar un pas către această hrănire, însă ar fi necesare niște explicații, gen instrucțiuni de folosire.
Dacă în direcția slăbirii, batoanele sunt clar concepute ca formulă și 90% din discuții în mass-media sunt pe acest subiect, consider oportun să detaliez puțin utilizarea batonului proteic folosit de cei care vor ori să înlocuiască o masă, ori să câștige niște masă musculară. Dacă în cazul batonului de slăbit predomină nivelul scăzut al caloriilor, în acest caz, excesul de calorii și de proteine în special, este o condiție necesară pe care toți cei care vor creștere în masă musculară și în greutate trebuie să o îndeplinească.
Se știe că dacă vrem slăbire, carbohidrații trebuie consumați în prima parte a zilei, însă în cazul creșterii corporale aceștia sunt esențiali în anumite momente.
Primul moment este masa de după somn, când corpul e golit de rezerve (folosite pe timpul somnului pentru refacere etc.), apoi masa de dinaintea antrenamentului. “Decât să nu mănânci nimic înainte de efort, mai bine nu te antrenezi”, spunea Peter Hensel, un multiplu campion mondial german.
În cazul în care nu ai timp să iei masa de dinaintea antrenamentului, îți recomand un baton hiperproteic alătu