Leacuri din lumea largă
Bombă de vitamine
Sirop de măceşe, bogat în vitamina C
Acest leac tradiţional vă aprovizionează organismul cu vitamine şi previne răcelile. Măceşele se culeg în lunile octombrie şi noiembrie, când sunt coapte şi moi. Copiii adoră acest sirop. El se poate turna peste clătite, vafe, îngheţată şi budincă de orez.
Ingrediente: 250 g măceşe proaspete, 5 cuişoare (opţional), 1 păstaie de vanilie (opţional), 500 ml apă, circa 125 g zahăr.
1. Striviţi uşor măceşele şi puneţi-le într-o caserolă. Dacă doriţi, puteţi adăuga cuişoare şi o păstaie de vanilie. Turnaţi apa peste ele şi lăsaţi-le să fiarbă 20 de minute în vasul descoperit, la foc mic.
2. Strecuraţi fiertura şi adăugaţi tot atâta zahăr, cât lichid a rămas (cam 125 g). Amestecaţi până la dizolvarea zahărului şi fierbeţi din nou la foc mic, 10 minute. După ce s-a răcit, siropul va fi păstrat în sticluţe curate.
Utilizare: Se diluează o parte de sirop cu cinci părţi de apă. Copiii primesc câte 2 linguriţe pe zi. Se poate bea ca tonic sau este întrebuinţat pentru îndulcirea unor preparate culinare, aşa cum am menţionat la început.
Durata de valabilitate: Sticluţele sigilate se pot depozita pentru un an în frigider. Odată ce au fost deschise, trebuie consumate în decurs de o săptămână.
Viroze şi gripe
Îngheţată cu echinacea
Echinacea ameliorează simptomele răcelilor. E bine să aveţi mereu la îndemână în frigider câteva din aceste îngheţate speciale, ca să puteţi suge una, imediat ce observaţi primele semne ale unei stări gripale.
Pentru tinctură: 20 g rădăcină proaspătă de echinacea, 80 ml votcă.
Pentru îngheţată: 2 teci de ardei iute roşu, de mărime potrivită, 8 cm rădăcină de ghimbir, 240 ml miere, 1 pungă de gelatină animală, 800 ml suc de merişoare, zeama stoarsă din 2 lămâi mari, 80 ml