Milioane de turiști din toata lumea sosesc anual în Praga pentru admira frumoasele clădiri medievale perfect conservate sau pentru a savura o bere cu „guler” și cârnații tradiționali. Toamna, „orașul de aur” are un farmec aparte și gradele din termometru permit să fie descoperit la pas. Sursa: CRISTINA LICA
1 /.
Denumit „orașul celor o sută de turnuri” sau „Parisul estului”, capitala Cehiei este un oraș 100% turistic. Chiar și în afara sezonului estival, dacă putem vorbi despre așa ceva în Praga, orașul geme de străini, de la italieni și spanioli, până la americani și japonezi. Cu un șir nesfârșit de poduri care leagă orașul vechi de cel nou și îi dau puțin din aerul Veneției și cu o arhitectură cochetă ce păstrează elemente de secol XI, Praga este un muzeu în aer liber care atrage mii de artiști în căutarea inspirației.
Deși este fost oraș comunist, în Praga te simți ca în orice mare metropolă din Europa de Vest, clasându-se an de an în top cinci destinații europene. Dacă arhitectura păstrează încă elemente medievale, infrastructura orașului este una modernă și face față cu brio afluxului mare de turiști.
Între carbonara și gulaș cu găluște
Principala atracție a Pragăi este de departe centrul istoric, inclus în patrimoniul UNESCO încă din 1992. Cu zeci de străduțe înguste, pavate cu piatră cubică și ticsite de restaurante, pub-uri și magazine de suveniruri, centrul istoric rămâne unul din cele mai animate locuri din oraș. Zeci de turiști se opresc la tarabele din piețe la un pahar de bere și un sandviș cu faimosul cârnat praghez Wurst. Vânzătorii perpelesc pe grătar sute de astfel de bunătăți, care dispar rapid de pe tejghele. Alte specialități pragheze sunt gogoșile cu brânză pe grill asezonate cu marmeladă sau sortimentele de brânzeturi colorate care se vând la caserolă. O bere costă 50 de coroane (cam 2 euro) și un cârnat, cam tot atât.