Votam ca sa fim guvernati, sa stim ca viata noastra cotidiana si traiul de zi cu zi al fiecaruia dintre noi sunt coordonate de oameni curajosi, "bravi soldati" ai natiunii, care nu intamplator au ajuns in posturi atat de inalte. Din pacate, asteptarile noastre sunt inselate de fiecare data.
I-a venit randul si lui Victor Ponta sa se catere in fotoliul pe care a zacut si Emil Boc in urma nu cu mult timp. E bine spus ca a zacut, pentru ca vocea lui a fost foarte slaba, prezenta sa publica, destul de apatica, majoritatea deciziilor importante pentru tara fiind anuntate de la Cotroceni. Chiar si asa, guvernand in letargie, ni s-a spus ca Emil Boc a fost unul dintre cei mai curajosi premieri din istoria Romaniei, avand forta sa faca reforme nemaintalnite in aceasta tara.
Emil Boc a fost sacrificat pe altarul acelor reforme din vara lui 2010, insa curajul i-a lipsit. Sa vii si sa tai peste noapte niste cifre, apoi sa te ascunzi de ochii lumii, evitand presa de opozitie, nu-i chiar o dovada de curaj. La acel moment a fost o masura de disperare. Curaj ar fi fost daca Boc, in locul caii usoare catre redresare bugetara, ar fi adoptat solutii cu adevarat curajoase. Chiar daca deficitul bugetar a fost ajustat din pix, in economia reala nu s-a schimbat nimic.
Tin minte ca, la inceputul crizei, Varujan Pambuccian, liderul grupului Minoritatilor, aflat la guvernare in alianta cu PDL, a venit cu o varianta in care bugetul tarii putea fi redresat altfel. TVA era de 19%, iar parlamentarul vorbea despre cresterea acesteia la 24%, concomitent cu reducerea CAS, atat la angajat, cat si la angajator, cu 5 procente. In acest mod, oamenii ar fi ramas cu mai muti bani in buzunare, la fel si firmele, iar acestia ar fi mers in consum, in noi investitii si in crearea unor noi locuri de munca.
Tinand cont ca TVA este taxa cel mai usor de colectat, e