Daca cei mai multi trec pe langa Dunare si nici n-o vad, un britanic fascinat de ea de la departare s-a decis sa mearga pe marginea albiei ei, insa de la varsarea in mare catre izvoare. Singurul care nu s-a mirat deloc de aceasta abordare, parandu-i-se fireasca, a fost tocmai un pescar din Sfantu Gheorghe, care i-a spus aprobator: "Vei fi ca un sturion".
Drumul britanicului Nick Thorpe a fost unul fascinant, purtandu-l prin "10 tari si 8 milenii", dupa cum se exprima acesta, conform The Telegraph. Mai mult, a rezultat o carte, care prezinta si franturi din viata si cultura celor care locuiesc pe langa Dunare, The Danube: A Journey Upriver from the Black Sea to the Black Forest. Cartea va fi lansata in Marea Britanie saptamana viitoare, la pretul de 20 de lire sterline.
Calatoria de documentare a lui Thorpe a pornit, asa cum era firesc in abordarea sa, de la varsarea in Marea Neagra. De altfel, lungimea Dunarii, spre deosebire de cea a altor rauri, este masurata de la varsare, ceea ce inseamna Sulina.
Cu sturionul in gand, britanicul a aflat ca Romania, dar si Bulgaria sau Ucraina, au interzis pescuitul acestei specii. A aflat insa ca pana si romanii stiau de sturionul de aici, asa ca taberele au fost asezate pe mal, langa locurile in care acest peste se gasea din belsug. In acele vremuri, scrie britanicul, caviarul era mancarea saracului. Cat despre carnea unui peste de 250 de kilograme, acesta putea satura multi soldati.
Revenind la timpuri actuale, Nick Thorpe sustine ca primarul unui sat din Delta, Sterian Gherghisan, isi datoreaza pozitia si averea unui singur peste: un sturion de 82 de kilograme. Acesta aminteste ca la New York, un kilogram de caviar costa 10.000 de dolari.
Povestile despre sturioni gigantici si banii obtinuti din vanzarea lor, ce curg printre degete ca si apa Dunarii, au fo