Germania comemorează, sâmbătă şi duminică, „Noaptea de Cristal", când a avut loc pogromul evreilor organizat de regimul hitlerist, în urmă cu 75 de ani, care a revelat lumii violenţa antisemită a acestuia. Cu toate acestea, data are o semnificaţie aparte, întrucât pe 9 noiembrie 1989, a avut loc căderea Zidului Berlinului, prilejuind reunificarea germanilor.
În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938 şi pe tot parcursul zilei următoare, magazinele deţinute de evrei au fost jefuite în toată ţara, sinagogile au fost incendiate, iar 30.000 de persoane au fost arestate apoi deportate. Aceste violenţe au provocat 90 de morţi în rândul evreilor germani.
Naziştii au atribuit această explozie bruscă de violenţă unei reacţii spontane faţă de moartea diplomatului Ernst vom Rath, după ce a fost împuşcat de Herschel Grynszpan, un student evreu în vârstă de 17 ani care voia să îşi răzbune familia expulzată din Germania.
Dar revotele au fost în realitate organizate de regimul hitlerist.
Sâmbăta trecută, într-un mesaj video săptămânal, postat pe site-ul său de Internet, cancelarul Angela Merkel a calificat aceste evenimente drept „cel mai urât moment al istoriei germane", chiar dacă Holocaustul care a urmat a fost "un eveniment şi mai dramatic".
Ea le-a cerut germanilor să „dea dovadă de curaj civic pentru a nu fi tolerată nicio formă de antisemitism".
Germania găzduieşte în prezent a treia comunitate evreiască din Europa, după Franţa şi Marea Britanie, cu 200.000 de persoane.
Evreii erau în număr de 560.000 în Germania la sosirea la putere a lui Hitler în 1933. Dar, în 1950, doar 15.000 mai trăiau în ţară. Comunitatea a cunoscut o nouă revenire, după căderea Zidului Berlinului, Germania oferind posibilitatea evreilor din ţările fostei URSS să se instaleze pe teritoriul său.
Într-un interviu publicat sâmbătă, pre