Cei 4,3 milioane de salariaţi din România vor mai beneficia de patru zile de concediu legale până la finalul acestui an. Numai două dintre ele vor conta însă pentru salariaţi – 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun), întrucât acestea vor fi în timpul săptămânii. Celelalte două zile libere legale rămase (30 noiembrie – Sfântul Andrei şi 1 decembrie – Ziua Naţională a României), vor cădea sâmbăta şi duminica.
Anul acesta este cel de-al doilea când angajaţii români au concediu legal cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (zi decretată liberă în 2012). Anul trecut însă, salariaţii au avut parte de un weekend prelungit, dat fiind faptul că 30 noiembrie a picat vineri.
Codul Muncii prevede ca, în cazul în care angajatorul nu poate acorda zilele libere legale salariaţilor din cauza specificului activităţii companiei, este obligat să plătească angajaţii care nu lucrează cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în ur¬mătoarele 30 de zile. Totuşi, pentru această variantă vor opta, în principiu, numai majoritatea hipermarketurilor, care închid magazinele doar în prima zi de Crăciun, angajaţii fiind chemaţi la serviciu în cea de-a doua zi (26 decembrie).
Angajaţii români se află în continuare pe ultimele locuri din lume în privinţa numărului de zile libere pe care le primesc în afara celor de odihnă – legea prevede numai 12 zile libere pentru sărbători legale – 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Dom¬nu¬lui, Sfântul Andrei, 1 decembrie şi prima şi a doua zi de Crăciun. Două dintre acestea cad întotdeauna duminica (prima zi de Paşti şi Rusaliile).
Anul acesta, Guvernul a adăugat încă două zile la calendarul sărbătorilor legale - 2 şi 3 mai, acordate începutul lunii martie a acestui an. Acestea au fost însă recuperate în două sâmbete, pe date