O parte dintre românii sechestraţi în Portugalia au ajuns vineri seară cu un autocar la Suceava. Oamenii au povestit în ce condiții au fost cazați și tratați de patronul care le-a promis locuri de muncă bine plătite. Muncitorii au plecat din ţară pe 23 octombrie după ce au fost racolaţi de pe internet în urma unor anunţuri de angajare și au ajuns într-o localitate aflată la 200 de kilometri de Lisabona.
25 din cei 52 sechestraţi în Portugalia, pe o plantaţie de măslini, au fost trimişi în ţară şi au ajuns vineri seară în autogara de la Suceava. Municitorii au povestit în ce condiții au fost cazati și cum s-a purtat cu ei atât patronul cât și intermediarul care i-a ajutat să plece la muncă în străinătate.
„Am fost cazaţi în nişte case, în condiţii mizerabile. Am muncit în România, toată lumea a muncit, dar nu mi-am imaginat că e aşa de greu la cules de măsline. Mai lipsea biciul cu care să ne lovească pe spate. Am fost mai rău ca negrii pe plantaţie", a povestit un muncitor. "În cameră eram 23 de persoane, aveam un singur WC, nu era apă caldă, erau condiţii inumane", a spus altul.
Oamenii au plecat în Portugalia atraşi de un anunţ care promitea lefuri de 900 de euro. Când au ajuns pe plantaţie, oamenilor li s-a spus că trebuie să plătească chirie 110 euro. Au fost puşi să doarmă pe jos, pe saltele, aveau acces la un singur aragaz şi un frigider. Când şi-au dat seama că au fost păcăliți, oamenii au apelat la Ambasada României la Lisabona și la poliție pentru a primi ajutor.
Grupul de români a fost preluat de Crucea Roșie şi Caritas. Li s-a oferit cazare şi masă până marţi, 5 noiembrie, când au fost îmbarcaţi în autocarul către România. Unii au rămas în Portugalia, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă.
Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia că „astfel de situaţii pot fi evitate dacă, înainte de plecarea d