Unul din coloşii industriei sucevene, Termica Suceava, care în vremurile sale bune avea peste 3.000 de angajaţi, este foarte aproape de momentul în care îşi va închide porţile.
Începând de vineri, fosta societate de termoficare a municipiului reședință de judeţ, care asigura căldura şi apa caldă în locuinţele a 33.000 de familii, dar şi energie termică şi abur industrial pentru o mulţime de societăţi din fosta zonă industrială Lunca Sucevei, nu mai produce absolut nimic.
Focurile cazanelor de apă fierbinte (CAF) care au asigurat anul acesta apa caldă şi căldura, în prima parte a sezonului rece, au fost stinse, posibil pentru totdeauna. Termocentrala pe cărbune, care producea şi energie electrică, în cogenerare, este scoasă din uz de la finele sezonului rece trecut.
Activitatea de producere a energiei termice necesare sucevenilor a fost preluată de către noua centrală, construită în imediata apropiere a vechii centrale.
„De astăzi am preluat integral producţia de energie termică, cu cele trei CAF-uri pe gaz metan, urmând ca după 20 noiembrie să punem în funcţiune şi o parte din capacitățile de producţie pe biomasă”, a declarat ieri Constantin Plăcintă, directorul Bioenergy Suceava, firma care gestionează noua centrală termică, realizată integral din fonduri private.
„Nu cred să mai fie nevoie de CAF-urile de la Termica. În prezent funcționăm la minim cu capacitățile noastre de producție pe gaz metan, pentru că şi consumul este mic. Chiar de se va înregistra o scădere a temperaturilor exterioare, în a doua jumătate a lunii vom pune în funcţiune încă două capacități de producţie, pe biomasă”, a explicat Constantin Plăcintă.
Vechile CAF-uri, menţinute deocamdată ca variantă de rezervă
Chiar de focul s-a stins la cazanele Termica, o perioadă, societatea va funcţiona, din inerţie.
Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a