Microstagiunea 2013 a Teatrului Ariel, manifestare devenită tradiţională reunită în cadrul Zilelor Ariel a avut în calendarul ei şi o lansare de carte, “Despre arta păpuşarilor români. Dialoguri cu maeştrii scenei”, semnată de Toma Hogea fiind lansată vineri, 8 noiembrie în prezenţa autorului . Cele cinci volume ale lucrării semnate de Toma Hogea cuprind în cele peste 2.300 de pagini istoria teatrului de animaţie din România graţie mărturiilor celor care au pus umărul la dezvoltarea artei păpuşăreşti din România
“Ne măguleşte dar ne şi obligă”
“O bună parte din aceste volume este dedicată Teatrului Ariel . Mă bucur foarte tare că prin activitatea pe care a avut-o de-alungul anilor Teatrul Ariel a constituit una din preocupările domnului Hogea şi partea de documentare a fost atât de consistentă încât teatrul nostru este foarte prezent în lucrare ceea ce ne şi măguleşte dar în acelaşi timp ne şi obligă”, a precizat Gabi Cadariu, directorul Teatrul Ariel.
În pas cu evoluţia teatrului de animaţie
Oaspete de seamă la lansarea antologiei dedicată teatrului de animaţie din România a fost şi istoricul de teatru Zeno Fodor, care a făcut celor prezenţi o frumoasă incursiune în paginile lucrării semante de Toma Hogea.
“În această carte Gabi Cadariu în interviul său, sublinează faptul că laTârgu Mureş întotdeauna teatrul a încercat să ţină pasul cu evoluţia artei păpuşăreşti, întotdeauna la Târgu Mureş s-a căutat ca tradiţia să fie păstrată dar în forme întotdeauna noi, întotdeauna moderne, în pas cu evoluţia artei păpuşăreşti”, a menţionat Zeno Fodor.
175 de pagini dedicate Arielului
În cele 2.260 de pagini ale cărţii, Teatrului Ariel îi sunt alocate 175 de pagini fiind unul din teatrele cel mai puternic prezentate în carte. Cartea reuneşte 84 de mari personalităţi ale teatrului de păpuşi românesc, interviuri respectiv portrete in memori