Pacienţii scot din buzunar, în medie, 608 lei pe an când vine vorba de chirurgie generală, prima în topul recompenselor medicale.
Dacă ne referim la personalul medical, asistentele sunt primele pe listele pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea. Medicul de familie reprezintă principala sursă de informare a românilor, iar medicul specialist se bucura de încredere mare în ceea ce priveşte validarea recomandărilor medicale. Locul al doilea este ocupat de tratamentul la medicul specialist – recompense medicale în valoare medie de 204 de lei, în timp ce pe cea de-a treia poziţie se situează mică chirurgie – recompense medicale în valoare medie de 194 lei, se arată în studiul desfăşurat de Exact Cercetare şi Consultanţă.
Dacă ne referim la personalul medical, asistentele sunt primele pe listele pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea, 40 % dintre aceştia declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de infirmieri, cu 21 %, şi de medicii obstetricieni şi internişti, cu 20 %.
În ultimele luni, 7% dintre pacienţi au avut nevoie de internare, cei mai mulţi alegând sistemul public de sănătate (87% dintre cei internaţi cel puţin o zi). Cele mai multe internări au fost făcute pe următoarele specializări medicale:
• chirurgie generală (13%);
• medicină internă (9%);
• obstretica-ginecologie (8%);
• cardiologie (7%) şi ORL (6%).
19% dintre pacienţii internaţi au fost dezamăgiţi de experienţa trăită în spitalul în care s-au internat. Rapiditatea acţiunilor personalului medical din spital şi curăţenia din saloanele i-au dezamăgit cel mai adesea pe pacienţi (28% dintre pacienţi, în primul caz, şi 30%, în al doilea), iar modul în care s-a comunicat cu asistentele a dezamăgit aproape un sfert dintre pacienţii intervievaţi.
Medicul de familie – principala sursă de informare a ro