Romania ramane intr-un „cerc vicios“ cu o crestere economica slaba, care nu creeaza locuri de munca si venituri mai mari la buget, in conditiile in care sunt introduse periodic taxe noi sau sunt majorate unele impozite existente, intr-o economie care nu performeaza bine, apreciaza analistii, scrie Ziarul Financiar.
Reducerile de taxe ar putea stimula redresarea economiei, dar nu exista spatiu fiscal, in conditiile in care statul nu reuseste sa colecteze mai multi bani, iar evaziunea fiscala nu a fost redusa vizibil. Reducerea contri�butiilor sociale este „un angajament asu�mat“, dupa cum tot repeta oficialii guvernamentali, dar nu este cert momentul implementarii. O reducere a CAS de 5 puncte procentuale ar avea un impact de 1% din PIB intr-un an, ceea ce este o suma foarte mare.
„Problema de fond este ca economia performeaza foarte slab, daca excludem agricultura. Suntem practic intr-un cerc vicios, introducand taxe noi sau suplimentandu-le pe cele existente intr-o economie care nu performeaza bine mentinem economia intr-o zona de crestere economica slaba, sub potential, care nu este in masura sa conduca la cresterea numarului de locuri de munca si la cresteri semnificative sustenabile ale veniturilor“, spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Si analistul economic Aurelian Dochia apreciaza ca economia este intr-un cerc vicios si sustine ca noile taxe vor afecta si consumatorii.
Pentru a compensa majorarile de pensii si salarii din 2014, guvernul a venit cu o crestere a fiscalitatii - indexarea accizelor cu inflatia, taxarea suplimentara a carburantilor cu 7 eurocenti la litrul de carburant, cresterea redeventelor cu 25% (dar nu pentru petrol si gaze), precum si impozitarea altor constructii decat cladirile. Practic, guvernul extrage din economie peste 600 mil. euro prin noile taxe pe benzina si activele companiilor, potriv