Comisia Europeana ne transmite clar, printr-un raport, ca mixul de politici propus de Guvern este bun, cel pe care il indica UE si celorlalte state - scadere impozitare munca, respectiv CAS, combinata cu crestere taxe indirecte, care nu au efect major in preturi. Asa cum este acciza la benzina, de exemplu. Acest semnal anuleaza total temerile celor care spun ca masurile Guvernului vor genera inflatie.
Dimpotriva, pot conduce la continuarea consolidarii fiscale si consolidarea cresterii economice pe termen mediu si lung, asa cum asteaptam cu totii.
Sigur, dezirabil este sa nu cresti impozite si taxe cand de-abia economia se relanseaza. De dorit este sa ai o structura flexibila a cheltuielilor astfel incat atunci cand merg prost colectarea si evaziunea sa poti merge temporar cu situatia bugetara catre un nivel inferior. Normativ, este corect sa ai o predictibilitate si o stabilitate fiscala cat mai mare cu putinta. Dezirabil este sa ai o cat mai mare marja de manevra in interiorul constructiei bugetare, nu sa cheltui pentru a plati cartofi fierbinti din trecut - aruncati in viitor - de marimea bugetului Agriculturii pe un an (vezi aici 800 milioane Ron platiti in 2013 si 2 miliarde Ron in 2014 despagubiri de platit pentru salariile taiate bugetarilor in 2010, 1,4 miliarde Ron CASS returnat pensionarilor, 350 milioane Ron returnati pentru taxa auto plus alte miliarde Ron achitati pentru plata arieratelor si plata datoriilor vechi din sistemul sanitar).
Dar este ok. Trebuie sa-ti stabilesti corect situatia pe care o ai. Trebuie sa vezi daca totusi, in ciuda problemelor cu care te confrunti, ai posibilitatea de a gasi o VIZIUNE in masurile pe care le propui. Cauti un sens, cauti o logica, un trade off corect intre agenda pe care ti-ai stabilit-o si masurile pe care trebuie sa le propui in cadrul dat, neconvenabil mai ales din pricina problemelor structur