Deținuții stau câte 20 într-o celulă cât o cămăruță și impart spațiul de detenție cu șobolanii. În schimb, condamnații vedetă sunt cazați câte doi în cameră. Sursa: EVZ
Mircea Dumitrescu, Mihai Scarlat, Toma Barbu și Nicolae Ticu sunt o parte dintre condamnații care au câștigat precese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în acest an pe motiv că viața în penitenciare este de fapt un regim tortură.
Alții, care au ieșit din penitenciare, povestesc că viața după gratii este o junglă, din care nu poți să mai ieși la fel de sănătos cum ai intrat, măcar psihic. “Eu am fost bătut și ținut cu lanțuri la picioare, deși așa ceva este interzis de câteva decenii”, se plânge și Vili Rupă, deținut preventiv în urmă cu un deceniu.
Mihai Moldoveanu, condamnat 15 ani în baza unui proces inechitabil așa cum a stabilit CEDO anul trecut, ne rezumă viața în zeghe: “În penitenciar fiecare zi pare mai lungă, camerele sunt mici, deținuții sunt mulți. Din acest motiv, dacă nu esti un dur, riști să te calce ceilalți în picioare. Acesta este adevărul”
“Nu există deținut care să nu se plângă”
În schimb, o vorbă a gardienilor din penitenciare zice "că nu există deținut care să nu se plângă". Dar, chiar și așa România a suferit în jur de zece condamnări la CEDO pe subiectul condițiilor de viață de după gratii. “Este un număr destul de mare pentru Curtea de la Strasbourg. Este un semn că este vorba de o problemă de sistem”, atrage atenția jurista Ruxandra Haiduc.
Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au evitat să ne ofere un punct de vedere legat de aceste reclamații la CEDO, deși Evenimentul zilei a solicitat inclusiv un interviu cu șeful ANP, Cătălin Claudiu Bejan.
Aici trebuie amintit că în cele 43 de unități cu regim de detenție din țară sunt cazați peste 32.000 de condamnați la închisoare, deși numărul de locuri este de doar 2