Potrivit specialiștilor, 20% dintre bărbați încep să observe că podoaba lor capilară se împuținează văzând cu ochii încă de la vârsta de 20 de ani. Și chiar dacă factorul genetic joacă un rol important, întregul proces al căderii părului poate fi reversat cu ajutorul dietei potrivite.
“La fel ca orice altă parte a corpului, și părul are nevoie de o varietate de nutrienți pentru a se menține lucios și sănătos. Pentru că vitaminele ajung întâi în țesuturi, cum ar fi mușchii, este important să ne asigurăm că avem un aport suficient”, spune nutriționista Rania Batayneh, autorul mai multor cărți de profil.
Iată recomandările sale, pentru a stimula creșterea părului, dar și a masei musculare:
1. Acizi grași Omega 3 hrănesc practic foliculii de păr, stimulând creșterea și dau elasticitate firului, prevenind ruperea în timpul pieptănatului. Alimentele bogate în acizi Omega 3 sunt, pe lângă tipuri îndrăgite de pește precum somon și ton, nucile, varza de Buxelles, uleiul de rapiță sau semintețele de in.
2. Zincul nu trebuie nici el să lipsească din dieta bărbaților care au puțină chelie. Zincul echilibrează hormonii din organism și ajută glandele scalpului să secrete uleiuri esențiale pentru creșterea firului de păr. Celebrul expert în restaurarea firului de păr, Alan Bauman, spune că 11 miligrame de zinc pe zi sunt suficiente, pricipalele surse fiind năutul, germenii de grâu sau carnea de vită.
3. Proteinele sunt, de departe, cea mai importantă armă împotriva chelirii și asta pentru că firul de păr este alcătuit în mare parte din proteine. Mai mult, o lipsă de proteine se va răsfrânge și asupra culorii de păr, făcându-l grizonat. În afară de carne, proteinele se găsesc în iaurt, ouă, alune, mazăre și fasole. Bonus: masa musculară va avea și ea de beneficiat, mușchii fiind "hrăniți" cel mai bine în timpul unei diete hiperproteice.
4. Fierul face