Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu afirmă că miza principală a Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, de la sfârşitul lunii noiembrie, este, pentru România, parafarea acordului de asociere şi cel de liber schimb al Republicii Moldova cu UE.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, vineri, la o conferinţă susţinută la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, pe tema Summit-ului UE de la Vilnius, că este nevoie de cât mai mulţi paşi pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european.
"Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, va fi un moment istoric. Aşteptările României faţă de acest summit sunt legate de continuarea procesului de asociere politică şi de integrare economică a statelor din Parteneriatul Estic. Dorim o declaraţie politică a Summit-ului care să confere o viziune, o perspectivă clară a Parteneriatului Estic în continuare.
Republica Moldova este, pentru România, miza principală a Summit-ului de la Vilnius şi dorim parafarea integrală a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb al Republicii Moldova cu UE. În 2014, prioritatea este semnarea cât mai rapidă a acordurilor, astfel încât să fie posibil ca şi Parlamentul de la Chişinău să poată ratifica acordul de asociere şi cel de liber schimb. Este nevoie să facem cât mai mulţi paşi pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european", a spus Aurescu.
Potrivit acestuia, Republica Moldova este considerată statul cel mai performant în îndeplinirea parametrilor ceruţi de Parteneriatul Estic, din următoarea categorie făcând parte Ucraina şi Georgia, iar apoi vin state "cu alte traiectorii, cu alte preferinţe privind intensificarea relaţiilor pe plan european, din diferite motive,