Numărul tinerilor care suferă accidente vasculare cerebrale a crescut mult în ultimii ani. Una dintre explicaţii este că organismul lor nu este adaptat tuturor responsabilităţilor care li se pun în cârcă prea devreme, spune prof. dr. Gorgan
Ziua de vineri la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ din Capitală este una mai uşoară decât toate celelalte. La noile măsuţe colorate de la parter, unde flori din plastic mov şi roz luminează încăperea, aşteaptă numai câţiva pacienţi. Şi pentru Clinica de Neurochirurgie IV este o zi mai scurtă, se termină în jurul orei 18.00. „Am avut numai şase operaţii azi“, ne spune profesorul doctor Radu Mircea Gorgan, şeful Clinicii de Neurochirurgie şi directorul medical al spitalului, în timp ce ne conduce în cabinetul lui.
„Weekend Adevărul“: Sunt multe sau puţine şase operaţii într-o zi?
Prof. dr. Radu Mircea Gorgan: Depinde. Nu se apreciază dificultatea unei zile pentru un chirurg după numărul de operaţii, ci după tipul de operaţii. Acum depinde şi de chirurg. Dar, în general, urmărim să facem marile operaţii până joi, inclusiv. Vinerea, de regulă, lăsăm intervenţiile cu riscuri mai puţine în evoluţie. Astăzi, fiind vineri, am făcut hernii de disc cervicale şi lombare.
Aţi observat o creştere a unor boli ale creierului în ultimii ani? Sau o modificare procentuală a diferitelor afecţiuni ale sistemului nervos central?
Categoric, românii au acces mai uşor la investigaţii, diagnosticul se pune mai repede, numărul neurochirurgilor şi al centrelor de neurochirurgie a crescut, deci rezolvăm mai multe cazuri. Înainte, cred că mureau foarte mulţi fără să fie diagnosticaţi, mai ales cei cu tumori cerebrale, fie la neurologie, fie la psihiatrie. Nu erau nici RMN (n. r. – rezonanţă magnetică nucleară), nici computer tomograf.
Pe măsură ce aceste mijloace de investigaţie rapi