Structuri de rezistenţă din spaghete pentru poduri, machete pentru turnuri rezistente la seisme ori canoe din beton sunt proiecte cu care viitorii ingineri au intrat în competiţii internaţionale.
Între amintiri despre proiecte de fabrici de ciment în Siria ale primilor absolvenţi şi prezentarea proiectelor viitorului testate de actualii studenţi, Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca şi-a marcat la final de săptămână aniversarea de 60 de ani.
Pe lista de competiţii internaţionale de unde viitorii ingineri clujeni şi reprezentanţii Facultăţii de Construcţii s-au întors cu premii se află Campionatul Mondial de construit poduri din paste făinoase. Organizat de Facultatea de Mecanică şi Siguranţă Tehnologică din cadrul Universităţii Obuda din Budapesta, competiţia presupune realizarea unor structuri de rezistenţă pentru poduri. Facultatea de Construcţii a participat la concurs doi ani consecutivi, în 2011 şi 2012, şi s-a şi întors cu premii de la Budapesta. Studenţii au pregătit „podurile din spaghete" prin activităţi de cercetare, proiectare şi execuţie, în inginerie civilă şi domenii conexe.
Studenţii de la Cluj testează şi soluţii pentru construirea de clădiri rezistente la cutremure, iar ideile propuse se bat cu cele internaţionale. Un astfel de concurs, în care a intrat şi Clujul (în 2011- 2013), este Seismic Design, competiţie internaţională de proiectare găzduită de Earthquake Engineering Research Institute din Statele Unite. Concursul presupune crearea unei machete din lemn de balsa a unei clădiri de birouri, testată apoi prin cutremure simulate. Câştigă structura care rămâne în picioare cât mai mult. Înainte de a trece graniţele, macheta turnului e testată pe masa vibrantă în laboratorul de seism al facultăţii clujene.
Proiectarea turnurilor de birouri rezistente la seisme trebuie să ţină cont de aspectul financiar, costuri, suprafe