Toate produsele fast-food, floricelele de porumb pregătite în cuptorul cu microunde, margarina şi aluatul pre-gătit pentru prăjituri conţin grăsimi trans-artificiale, unul dintre cei mai periculoşi factori care cauzează obezitate şi boli de inimă.
Administraţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii a decis joi să interzică folosirea folosirea acestor grăsimi, forţând industria alimentară să găsească alternative, informează ABC News.
Administraţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a catalogat grăsimile trans-artificiale drept un risc la adresa sănătăţii publice, anunţând că va lua măsuri pentru a forţa companiile de profil să nu le mai folosească, transmite Associated Press.
Mulţi producători au renunţat deja la folosirea unor acizi graşi trans-artificiali, în urma valului de critici din partea comunităţii medicale, dar nu au eliminat complet acest element. Astfel, un american încă mai consumă, în medie, un gram de grăsimi trans-artificiale în fiecare zi.
Interzicerea acestor acizi va scădea numărul persoanelor care suferă atacuri cardiovasculare cu 20.000, iar numărul celor care mor din cauza aceasta va fi cu 7.000 mai mic în fiecare an, estimează FDA.
Deocamdată, Administraţia va demara o etapă de consultare a industriei cu privire la programul pentru eliminarea acestor compuşi din produsele alimentare. Decizia este însă luată şi nu mai există practic nicio şansă ca autorităţile să revină asupra ei. „Vrem să o facem într-un fel care să nu perturbe în mod incorect pieţele”, explică Michael Taylor, comisar-adjunct pentru produse alimentare al FDA.
Aceasta a adăugat însă că „industria a demonstrat că este capabilă să elimine fezabil acizii graşi trans-artificiali”. Grăsimile trans-artificiale nu prezintă niciun beneficiu pentru sănătate. Tot ceea ce fac este