Companiile care reclamă că taxa aplicată construcţiilor speciale ar urma să facă mai costisitoare investiţiile în reţelele de infrastructură ar trebui să aibă în vedere că, până în prezent, au avut un statut privilegiat, comparativ cu dezvoltatorii imobiliari, care erau nevoiţi să plătească impozit pe clădirile pe care le realizau, ne-au precizat oficiali din Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Decizia de introducere a acestei taxe reprezintă o aliniere la sistemul de impozitare din Uniunea Europeană (UE), au adăugat sursele citate.
Viteza cu care autorităţile au hotărât să adopte măsura a fost determinată de discuţiile pe care acestea le-au avut cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu privire la lărgirea bazei de impozitare, ne-au explicat oficialii MFP.
După ce a realizat o evaluare a impozitului pe proprietate din ţara noastră, FMI a semnalat că acesta se aplică doar asupra clădirilor, nu şi asupra altor construcţii, arată domniile lor.
MFP a purtat, deja, o serie de discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri, în vederea întocmirii formei finale a impozitului, care să includă şi lista construcţiilor cărora urmează să li se aplice, ne-au precizat repezentanţii instituţiei, care au subliniat că sunt exceptate de la această taxă clădirile, care sunt deja impozitate, precum şi construcţiile aflate în proprietatea statului, dar care se regăsesc în bilanţul unor companii.
În vederea constatării care sunt aceste clădiri, Finanţele trebuie să primească informaţii cu privire la contractele de concesiune încheiate de instituţiile care au rol de concedent în acestea, respectiv Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), cu companiile concesionare, potrivit oficialilor. MFP ar fi trebuit să devin