Case rase din temelii, stâlpi de electricitate smulşi, maşini răsturnate şi supravieţuitori înspăimântaţi pe străzi aşa arată mare parte din Filipine după trecerea taifunului Haiyan, însoţit de valuri de mai mulţi metri înălţime şi rafale de vânt cu intensificări de până a 315 kilometri pe oră.
Peisajul evocă pentru unii distrugeri similare cu cele provocate de tsunami din Asia din decembrie 2004. „Sunt distrugeri masive (...) Ultima dată când am văzut ceva de o asemenea amploare a fost după tsunami din Oceanul Indian“, care s-a soldat cu 220.000 de morţi, a declarat la Tacloban Sebastian Rhodes Stampa, şeful echipei ONU care se ocupă de gestionarea dezastrelor.
Mai multe provincii au fost traversate de furtună pe un front de 600 de kilometri şi numeroase localităţi erau rupte de lume ieri. Deşi bilanţul oficial era ieri de 1200 de morţi, autorităţile filipineze vorbesc de peste 10.000 de morţi şi 2.000 de dispăruţi, ceea ce face din Haiyan catastrofa naturală cu cele mai multe victime din istoria recentă a ţării. Două insule din centrul arhipelagului, care s-au aflat pe traiectoria taifunului Haiyan în momentul în care acesta a ajuns pe uscat, vineri dimineaţa, sunt deosebit de afectate.
Un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei din Tacloban, unul dintre oraşele cele mai afectat, a evocat un bilanţ de 10.000 de morţi în Leyte. „Am avut o reuniune cu guvernatorul noaptea trecută, şi bazându-ne pe estimările Guvernului, sunt 10.000 de victime“, a declarat Elmer Soria. În Samar, 300 de persoane au fost confirmate decedate în orăşelul Basey, iar 2.000 sunt date dispărute în toată insula, a declarat Leo Dacaynos, membru al consiliului de gestionare a catastrofelor, pentru postul de radio DZBB.
Mai multe provincii au fost traversate de furtună pe un front de 600 de kilometri şi numeroase localităţi erau rupte de lume