Fabrica Guban are o traditie indelungata, fiind una dintre marcile romanesti care au rezistat in perioada comunismului, ajungand sa fie una dintre vedetele epocii respective. Fondata in 1937 sub numele de Uzina Chimica Guban Timisoara, fabrica a rezistat peste opt decenii, in 1952 trecand in proprietatea statului roman. In momentul de fata, Guban trece printr-un proces de reinventare a numelui sau si a pantofilor dedicati exclusiv femeilor.
Prima pereche de pantofi Guban a iesit pe poarta fabricii in 1959, intreprinderea fiind privatizata in 1995 ca societate pe actiuni, pentru ca in prezent pachetul majoritar din actiunile companiei sa fie detinut de fondul de investitii american New Century Holdings, reprezentat in Romania prin NCH Advisors. De la preluarea fabricii au fost investiti peste 250.000 de euro in procesul de modernizare a liniei de productie si distributie.
In 1995 societatea avea 450 de angajati in momentul privatizarii si 72 la preluarea de catre fondul de investitii. Ulterior, numarul angajatilor a crescut ajungand in prezent la 94.
In fiecare luna 4.000 de perechi de pantofi pleaca in fiecare luna din fabrica de la Timisoara. Capacitatea de productie este de 210 perechi pe zi.
“Criza financiara a condus la o presiune sporita din partea revanzatorilor asupra pretului, concomitent cu o crestere neasteptata a pretului la materia prima, si ma refer aici in special la piele. Pretul pentru pielea bruta, materia prima pentru tabacarii, s-a triplat in Europa in ultimii trei ani, rezultatul reflectandu-se direct in preturil de achizitie al materiei prime, necesare la fabricarea pantofilor”, spune Marius Ion, cel care a preluat functia de administrator al companiei Guban in urma cu un an.
Participarea la editia de anul acesta a Targului International de Incaltaminte de la Milano i-a adus producatorului timisorean si primele comen