În anii 80, conducerea comunistă a impus o raţionalizare severă a produselor alimentare de bază, cozile la carne, lapte, ulei fiind la ordinea zilei. Publicaţia Nature a scris în 1982 despre modul în care Ceauşescu urma să modifice obiceiurile de consum ale populaţie tăind din caloriile pe care românul de rând urma să le consume.
„Conducerea României a a publicat luna aceasta (iulie 1982) un mare proiect prin care urmăreşte să reformeze obiceiurile de consum ale populaţiei şi astfel să evite bolile de nutriţie. Poate agricultura să îndeplinească acest deziderat?”, se întreabă, în debutul articolului, Vera Rich, corespondentul publicaţiei ştiinţifice Nature pentru Uniunea Sovietică şi Europa de est. „Ţinta pentru 1985 este o scădere a consumului de calorii pe cap de locuitor de 3.300 până la 2.800 – 3.000 de calorii şi o creştere a consumul de carne fără grăsimi şi a produselor lactate dar şi o reducere a cerealelor din dieta românilor de la 45% la 38%. Grăsimile şi zahărul urmează să scadă, iar dieta ar urma să fie echilibrată prin consumul de fructe şi legume. Planul este ca până în 1985, fiecare român să consume 80 de kilograme de carne şi peşte şi 230 de litri de lapte anual” notează revista „Nature”. Autorul se întreabă, pe bună dreptate, cum se poate ajunge la acsete cifre foarte optimiste în contextul în care „raţionalizarea mâncării a fost introdusă în toamna anului 1981. Raţiile pentru poulaţie sunt în prezent de un kilogram de carne pe lună şi 1,5 litri de ulei”, notează autorul.
Vera Rich scrie că proiectul Partidului Comunsit nu oferă multe detalii despre modul în care va fi pus în aplicare, mai ales că în acest moment (1982 n. noastră) „cozile la mâncare şi crizele alimenatre au devenit endemice în România, iar agricultura este neproductivă”.
Acum, la peste trei decenii de la aceste intenţii ale comuniştilor ştim că de aceste intenţii