« Business oriented »- aşa a fost numită vizita lui Victor Ponta din Statele Unite de unul dintre jurnaliştii apropiaţi de premier, remarca acestuia stârnind ironii şi zâmbete. În cadrul vizitei de la jumătatea lui octombrie, premierul s-a întâlnit cu reprezentanţii companiilor Chevron, Exxon, IBM, HP şi Motorola.
Fără îndoială, întâlnirile premierului cu aceste mari companii sunt de apreciat. Partea proastă este că odată întors în ţară, Victor Ponta nu numai că a şters cu buretele efectul pozitiv al întâlnirilor, dar sigur i-a făcut pe şefii marilor corporaţii să îşi pună mâinile în cap după ce au aflat cât de inventiv este Guvernul USL în materie de taxat piscine şi stâlpi.
Intr-un comunicat extrem de dur şi fără precedent la adresa măsurilor fiscale ale guvernului Ponta, Camera de Comerţ Americană a desfiinţat măsurile fiscale anunţate de premier, despre care a spus că au fost luate în pripă și fără analize de impact şi determină o agravare fără precedent în ultimii 20 de ani a poverii fiscale. « Departe de a reprezenta o soluţie sustenabilă pentru securizarea resurselor la bugetul statului, toate acestea vor determina creşterea evaziunii fiscale, diminuarea drastică a volumului de investiţii, scăderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice în cascadă", se arată într-un comunicat al AmCham, instituţie ce solicită guvernului « să se concentreze asupra respectării angajamentelor asumate faţă de mediul de afaceri şi societate în general, prin adoptarea unor măsuri reale de combatere eficace a evaziunii fiscale, accelerarea reformei ANAF şi ridicarea gradului de conformare voluntară a contribuabililor ».
“Cine-i Camera de Comerţ Americană?”- s-a întrebat probabil premierul Ponta atunci când a aflat despre nemulţumirile organizaţiei, aşa cum a întrebat, ironic, acum câteva săptămâni şi cine e Consiliul Fiscal, după ce şi această i