Eliberarea fostului premier ucrainean, cerinţă de bază impusă de Bruxelles pentru semnarea de către Kiev a Acordului de Asociere cu UE.
Deputaţii ucraineni din opoziţie au reuşit să obţină organizarea unei şedinţe extraordinare în care să fie examinat proiectul de lege care i-ar permite fostului premier Iulia Timoşenco să beneficieze de tratament peste hotare. Şedinţa cu această temă va fi organizată pe 13 noiembrie.
Deşi deputaţii din Rada ucraineană nu au nicio şedinţă de plen săptămâna viitoare, aleşii din opoziţie au reuşit să adune peste 150 de semnături ce permit organizarea şedinţei extraordinare. Puterea şi opoziţia din Ucraina nu reuşesc să se înţeleagă în ce condiţii Iulia Timoşenco ar putea părăsi ţara pentru a se trata în străinătate.
Parlamentul de la Kiev a creat, vineri, o comisie care urmează să elaboreze un proiect de lege ce ar putea duce la un compromis între cele două părţi. Eliberarea fostului premier este o condiţie de bază impusă de UE pentru semnarea de către Ucraina a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Săptămână decisivă
Misiunea de monitorizare a Parlamentului European, din care fac parte ex-preşedintele Poloniei, Aleksander Kwaśniewski, şi fostul preşedinte al Parlamentului European, Patrick Kox, i-au acordat Ucrainei şase zile pentru a adopta pachetul de legi necesar pentru semnarea acordului de asociere, inclusiv legea privind tratamentul Iuliei Timoşenko.
”Consultările continuă în vederea elaborării unor proiecte de lege comune privind integrarea europeană. Misiunea Kox-Kwaśniewski a stabilit pentru noi un termen concret – marţi sau miercuri”, a comunicat vicepreşedintele Radei Supreme, Ruslan Koşulinski, citat de ”Ukrainskaia Pravda”.
Premierul ucrainean, atac la UE
Premierul ucrainean Mikola Azarov a acuzat sâmbătă Uniunea European