Noul impozit pe "construcţiile speciale" anunţat de Guvern va lovi puternic bugetele companiilor la stat, în condiţiile în care, într-o notă aferentă ordonanţei de guvern obţinute de Ziarul Financiar, printre construcţiile vizate se numără inclusiv infrastructura rutieră şi feroviară din România, administrată de CNADNR, respectiv CFR SA.
Rămâne însă incert dacă impozitul vizează doar construcţiile aflate în proprietatea companiilor sau şi pe cele aflate în concesiunea acestora. Pe de o parte, în ordonanţă se precizează că impozitul se aplică asupra "valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor", în timp ce, lista oficială care urmează să fie folosită este cea a construcţiilor aflate în grupa 1 din "Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe", o grupă care cuprinde numeroase elemente de infrastructură rutieră, feroviară şi energetică aflate în propritate publică.
Totodată, din textul ordonanţei reiese că impozitul de 1,5% pe care statul îl va percepe unor categorii de construcţii exceptate până acum va reprezenta venit la bugetul de stat. Cu toate că obiectivul ordonanţei este "extinderea sferei de impozitare a construcţiilor", noile taxe nu vor fi colectate de către autorităţile locale, cum se întâmplă, spre exemplu, cu impozitul pe clădiri plătit de companii, impozit care reprezintă o taxă locală, respectiv venituri la bugetele administraţiilor publice teritoriale.
"Impozitul reglementat de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezintă venit al bugetului de stat şi se administrează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit Ordonanţei Guvernului 92/2003, republicată, privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în ordonanţă.
Hidroelectrica va plăti 40 de milioane de euro în plus la impozit
Hidroelectrica are acti