Comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gucht, a fost acuzat de Fiscul belgian că nu a raportat un venit de 1,2 milioane şi îi se solicită 900.000 de euro despăgubiri pentru impozitele datorate. Nu este pentru prima oară când de Gucht este acuzat de nereguli financiare, în 2008 numele său fiind implicat în afacerea băncii Fortis, care a dus la căderea guvernului belgian.
Anul trecut, la începutul lunii decembrie, Comisia Europeană a publicat un Plan de Acţiune pentru întărirea luptei împotriva fraudei fiscale şi evaziunii fiscale, detaliat pe 15 pagini, în condiţiile în care Comisia estima că pe teritoriul UE se pierd, prin evaziune, aproximativ o mie de miliarde de euro în fiecare an.
Cum criza economică a dus la exacerbarea sentimentelor antiestablishment şi la ascensiunea partidelor populiste pe un val de acuzaţii de corupţie aduse guvernelor europene, combaterea evaziunii a devenit o chestiune politică sensibilă la nivel european, pe care „tehnocraţii” de la Bruxelles se angajau să o rezolve.
Cu atât mai stânjenitor pentru legitimitatea şi credibilitatea Comisiei este un caz de fraudă fiscală în propriile-i rânduri, mai ales unul la vârf, cum este cel al comisarului pentru Comerţ, belgianul Karel de Gucht.
De Gucht, care şi-a exprimat deja intenţia de a candida pentru un nou post de comisar în viitoarea Comisie, cu toate că în mod tradiţional postul de comisar belgian este ocupat, alternativ, de flamanzi şi valoni, a cumpărat în 2005, împreună cu soţia sa, când era ministru de Externe, o casă de vacanţă în Toscana, pe care se pare că ulterior a vândut-o.
În urma tranzacţiei, a obţinut un venit de 1,2 milioane de euro, pe care însă a uitat să-l declare la Fisc. Autorităţile fiscale belgiene îi cer comisarului european să plătească taxele datorate, o amendă de 50% din aceste taxe, împreună cu dobânzile calculate retroactiv, adică 90