Antigripalul lipseşte, campania naţională de imunizare nu poate începe. Cei interesaţi au varianta să cumpere vaccinul din farmacii şi să apeleze la medicul de familie pentru inoculare.
Deşi ministrul Sănătăţii anunţă de luni bune că regândirea pachetului de servicii de bază presupune şi un mai mare accent pe prevenţie, licitaţia în vederea aprovizionării cu vaccin pentru gripa sezonieră nu dă semne că s-ar finaliza.
Epidemiologii din teritoriu tot aşteaptă veşti, catagrafierea a fost realizată, se cunoaşte necesarul de doze pentru prevenţia în cazul pacienţilor din categoriile la risc, dar atât. Produsul lipseşte, termene clare privitor la data demarării campaniei de vaccinare nu poate nimeni oferi.
Mai mult, pacienţii interesaţi să se pună la adăpost încep deja să fie direcţionaţi către farmacii, acelea care au adus antigripalul recomandat pentru vaccinarea în sezonul 2013 - 2014.
„Vom încerca să achiziţionăm din surse proprii o cantitate de vaccin pentru refacerea stocului epidemiologic, dar mai mult de atât... Aşteptăm, deocamdată. Din punctul meu de vedere, am mai spus-o, ar fi fost de preferat ca medicii de familie să poată prescrie vaccinul, aşa cum se întâmplă cu medicamentele, pacientul să meargă la farmacie cu reţeta şi asta ar fi fost tot.”, a declarat medicul-şef al Direcţiei de Sănătate Publică, Marinela Madan.
Cele 400 de doze care vor fi achiziţionate sunt destinate situaţiilor speciale care pot să apară, intervenţiei în eventualele focare de gripă etc. Vaccinul folosit în acest sezon rece este trivalent. Poate fi achiziţionat din farmacii, la un cost de aproximativ 30 lei. Medicii de familie se vor ocupa, în cazul în care pacienţii iau decizia să-l cumpere, de administrare, însă nu vor fi retribuiţi de minister pentru operaţiune, aşa cum se întâmplă în cadrul campaniei naţionale.
De altf