Ministrul Energiei, Constantin Niţă (57 de ani), crede că există interese externe în blocarea explorării Chevron de la Pungeşti, amintind că această companie a încheiat, între timp, un contract ferm în Ucraina.
În ceea ce priveşte reluarea negocierilor cu Rusia pentru eliminarea intermediarilor din importul de gaz către România, Niţă recunoaşte că “a încercat”, dar că “din păcate” nu a reuşit să reia negocierile. În privinţa interconectărior prevăzute de UE cu statele vecine, ministrul Energiei nu prea are cu ce să se laude: în vreme ce Bulgaria nu e interesată, reţeaua de electricitate spre Ungaria e blocată din cauza unor procese de proprietate şi ultimii 8 stâlpi nu pot fi montaţi, iar reţeaua spre Republica Moldova ar trebui să fie gata peste doi ani.
Constantin Niţă recunoaşte, pe de altă parte, că îl cunoaşte pe fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu, şi sugerează că el i l-ar fi recomandat pe Ioan Mihăilă, cel care, în stenogramele scandalului şpăgii de 1,4 milioane de euro, garanta mita şi ducea tratativele pentru prejudicierea Hidroelectrica printr-un contract cu societatea clujeană ENERGON. Ministrul Energiei susţine că nu a discutat niciodată nimic despre acest caz cu niciunul dintre cei implicaţi şi că toate contractele ar trebui făcute prin bursa de energie cu preţ variabil în funcţie de cel dat de această bursă.
Comisia mixtă pentru integrare europeană România-Republica Moldova a discutat zilele trecute posibilitatea instalării unor hidrocentrale pe Prut. În cât timp ar putea fi pus pe picioare un astfel de proiect?
C.N.: Nu ştiu cine a propus acest proiect, în nici un caz noi.
Proiectul instalării celor 13 hidrocentrale pe Prut a fost adus în discuţie de parlamentarii români, care susţin că o astfel de idee exista încă din perioada în care Ceauşescu era la putere.
C.N.: Parlamentarii p