Departamentul pentru Energie informeaza duminica, printr-un comunicat de presa, ca delegatia FMI a indicat, cu ocazia discutiilor recente, ca va lua in considerare o cerere de decalare cu un an, pana in 31 decembrie 2015, a termenului pentru liberalizarea pretului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, insa nicio decizie sau intelegere cu privire la o potentiala extindere nu a fost adoptata. Anuntul vine la cateva zile dupa ce ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara ca FMI si Comisia Europeana si-au dat acordul de principiu pentru amanarea cu un an, pana in 2015, a programului de liberalizare a pretului gazelor naturale destinate acestei categorii de consumatori.
Departamentul pentru Energie precizeaza ca, potrivit calendarului asumat de Guvern in acordurile cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Comisia Europeana, regimul stabilirii pretului la gaze naturale va fi liberalizat treptat pentru ca acest el sa atinga un nivel egal cu pretul gazului din import pana la data de 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici si pana la data de 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali.
Pana la aceasta data, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gazele naturale a fost respectat, se arata in comunicat.
Potrivit Departamentului pentru Energie, autoritatile sunt interesate sa asigure stabilitatii pietei interne de energie electrica si gaze naturale, pentru a proteja competitivitatea industriei romanesti. Un potential scenariu de lucru este reprezentat de posibilitatea aplicarii unor masuri de sprijin in privinta pretului electricitatii si gazelor naturale pentru consumatorii industriali, masuri care nu s-ar putea aplica decat cu acceptul Comisiei Europene.
In cazul in care aceste masuri nu pot fi aplicate in timp util, autoritatile romane “ar putea avea in vedere, in urma unor