Grasimile, carnea rosie, consumul de alcool si in special de bere, fumatul, obezitatea si sedentarismul sunt principalii factori care contribuie la aparitia cancerului colo-rectal, o boala cu o incidenta spectaculoasa in ultimii ani, semnaleaza dr. Bogdan Diaconescu, medic specialist chirurg.
Statisticile arata ca numarul bolnavilor a crescut enorm in ultimele doua decenii. Medicii sunt surprinsi sa constate ca boala incepe sa se manifeste si la tinerii de 20 de ani, in conditiile in care pragul obisnuit era de 50 de ani.
Din ignoranta, foarte multi bolnavi ajung la medic prea tarziu, in conditiile in care daca este depistat in stadiu incipient, acest tip de cancer poate fi vindecat complet.
Saptamana aceasta a avut loc la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti un workshop in cadrul caruia prof.dr. R.J. Heald din Marea Britanie a prezentat o noua tehnica de tratare a cancerului rectal, operand doi pacienti romani. 200 de chirurgi au urmarit interventia.
Dr. Bogdan Diaconescu, medic specialist chirurg la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre cauzele si gravitatea acestei boli, subliniind necesitatea unui program national de screening in randul populatiei.
Ce arata statisticile in privinta evolutiei numarului de bolnavi diagnosticati cu cancer rectal, in special in randul tinerilor? Putem spune ca aceasta boala se alatura celorlalte "boli ale secolului"?
Cancerul colo-rectal reprezinta o problema majora de sanatate publica. Incidenta acestuia a crescut spectaculos in ultimii 20 de ani, aproape dublandu-se, iar persoanele afectate sunt din ce in ce mai tinere. In prezent, reprezinta a doua cauza de mortalitate dintre afectiunile neoplazice.
Cancerul rectal reprezinta 20-25% din cancerele colo-rectale si prezinta