Suprafaţa cultivată cu Paulownia creşte de la an la an, proprietarii terenurilor fiind atraşi de promisiunea unor câştiguri frumoase.
CLICK pe colajul de mai jos pentru GALERIE FOTO:
Atât companii din ţară, cât şi din străinătate investesc masiv în pepiniere şi plantaţii de Paulownia, un copac originar din Asia. Aceasta deoarece lemnul are o valoare comercială mare, apropiată de cea a nucului, iar arborii din această specie cresc de trei ori mai repede decât cei din alte specii. Cu o investiţie iniţială de 1.500-3.500 de euro, proprietarul unui hectar de teren poate obţine, în 8-10 ani, de pe urma valorificării lemnului, circa 30-48.000 de euro, în funcţie de zona în care se află plantaţia. FOTO evz.ro
Paulownia tomentosa - Arbore cu crestere rapida
Lemnul este vândut mai ales la export, iar firmele care oferă puieţi intermediază şi contractele cu clienţii din afară. Copacii din specia Paulownia au început să fie plantaţi în România în urmă cu doar câţiva ani, astfel că aceste culturi nu au ajuns încă la vârsta optimă pentru ca lemnul să fie recoltat. De aceea, nu se poate face încă o analiză a profitabilităţii plantaţiilor cu Paulownia în România.
Puieţi la pachet
O firmă care a investit în Paulownia este cea administrată de Paul Bastoc, din Bistriţa Năsăud, care deţine sere pe o suprafaţă de peste trei hectare, unde produce răsaduri pe care le vinde atât local, cât şi în străinătate, în ţări precum Grecia, Ungaria sau chiar Iran. În ţară, puieţii obţinuţi la Bistriţa au ajuns în plantaţii din Suceava, Bihor sau Constanţa.
Firma execută plantaţii "la cheie", iar lemnul obţinut de clienţi este contractat pentru export încă de când sunt plantaţi puieţii. Rata de succes este de 90%, adică dintr-o sută de puieţi plantaţi, 90 prind rădăcini. Pentru restul de 10% furnizorul asigură puieţi din culturile