Investitorii străini sunt speriaţi de „noul val de impozite“, iar preşedintele Traian Băsescu avertizează că măsurile angajate de Guvern vor fi „o frână“ pentru evoluţia economiei, astfel că acestea trebuie reanalizate.
Introducerea impozitului pe construcţii speciale (de la stâlpii de telegraf la staţiile trafo sau hidrocentrale) şi creşterea accizelor cu aproape 5% (când aceste taxe puteau să rămână la fel ca în prezent, datorită unui curs favorabil al leului) au stârnit reacţii vehemente în mediul de afaceri, dar şi unele delimitări, la niveluri mai înalte.
Investitorii americani în România, reuniţi în asociaţia AmCham, se arată îngrijoraţi de „noul val de taxe şi impozite“, care „a apărut fără consultarea mediului de afaceri“, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că el nu fusese informat de noul mod de calcul al accizelor, astfel că estimează un impact al acestor taxe în inflaţie mai mare decât cel anunţat iniţial.
După toate acestea, chiar preşedintele României, Traian Băsescu, a cerut Guvernului să renegocieze scrisoarea de intenţie convenită cu FMI (în care sunt prevăzute aceste impozite noi şi accizarea după alte reguli).
„Este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti. Este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc, dar cel mai grav este că măsurile la care Guvernul s-a angajat lasă loc la mult arbitrariu şi în mod categoric vor fi o frână pentru evoluţia economică a României“, a afirmat Traian Băsescu.
„Public, rog Guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile pe care şi le-a asumat cu Fondul, UE şi Banca Mondială, iar, dacă au nevoie de experienţa mea, le-o pun la dispoziţie“, a mai spus preşedintele.
Ponta: „Avem taxe mai mici decât în SUA“
În