Soții pot cere divorțul acolo unde și-au jurat iubire și credință pe viață. Taxa pentru divorț pe cale administrativă este de 500 de lei.
Divorţul pe cale administrativă nu mai este gratuit. Din acest an, cuplurile care doresc să divorţeze trebuie să achite o sumă de 500 lei. Divorţul se poate realiza prin acordul ambilor soţi, din cauza unor motive temeinice şi se acordă indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.
Conform datelor oferite de Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Roman, în acest an au fost înregistrate 14 cereri pentru divorţul la Starea Civilă. Nu au existat cazuri de retragere sau abandonare a acestor cereri. În anul 2012 au fost solutionate 27 de dosare, iar în cazul a cinci cereri de divorţ, solicitanţii şi-au retras cererile sau nu au continuat demersul conform procedurii legale.
Pentru a divorţa la Starea Civilă, soţii trebuie să depună într-un dosar o cerere de divorţ, certificatele lor de naştere în original şi copie, alături de certificatul de căsătorie, original şi copie. Soții care cer divorțul trebuie să depună o declaraţie autentificată în faţa ofiţerului de stare civilă, în situaţia în care ultima locuinţă comună declarată nu este aceeaşi cu domiciliul sau reşedinţa ambilor soţi înscrisă în actele de identitate.
Persoanele care depun cerere de divorţ au la dispoziţie, prin lege, o perioadă de 30 de zile pentru a se putea răzgândi. Dacă cererea rămâne valabilă după cele 30 de zile, soţii trebuie să se prezinte în faţa ofiţerului de stare civilă, care va verifica exprimarea consimţământului, dacă este liber şi neviciat. Împotriva refuzului ofiţerului de stare civilă sau a notarului public nu există cale de contestaţie, dar soţii se pot adresa cu cererea de divorţ instanţei de judecată, pentru a dispune desfacerea căsătoriei prin