A venit din Republica Moldova în urmă cu 14 ani, împreună cu cei şase copii ai săi pentru a le da acestora şansa să aibă o educaţie aleasă. Iar acum ea predă matematica la Şcoala din Tănăsoaia. Şi-a lăsat soţul, poliţist de meserie, în Republica Moldova şi îl vizitează de Paşte şi Crăciun. Nu regretă că a ales să trăiască în România, ba chiar are un vis: ca ţara sa natală să devină totuna cu cea adoptivă.
Ecaterina Ursu este o profesoară din Republica Moldova, îndrăgostită iremediabil de România. A venit în ţara noastră din raionul Criuleni în urmă cu 14 ani, pentru că şi-a dorit să le ofere copiilor săi o educaţie aleasă. Ştia că ţara sa natală nu le putea oferi asta, aşa că a ales România. Este absolventă a Facultăţii de Matematică – Cibernetică din cadrul Universităţii de Stat „Vladimir Ilici Lenin” din Chişnău, actualmente Universitatea de Stat din Moldova.
La fel ca alţi intelectuali din Republica Moldova, a ales România pentru binele propriilor copii, pentru că şi-a dorit să îi ajute să se dezvolte, iar pentru asta a făcut sacrificii. Multe sacrificii. Şi-a lăsat soţul, catedra de profesor şi întreaga viaţă din Republica Moldova şi a venit în România, unde a luat-o de la zero.
După o scurtă perioadă petrecută în judeţul Bacău, se stabileşte în judeţul nostru, mai exact în localitatea Adjud. Ca orice început, aventura Ecaterinei pe meleaguri româneşti a început greu, în primul rând pentru că a avut de aşteptat mult timp până ce a obţinut actele pentru a putea beneficia de şedere legală. Apoi lucrurile şi-au urmat cursul firesc, iar viaţa basarabencei cu suflet de român a început să prindă contur şi în România. „În România învăţământul este mai aprofundat şi ne străduim cât mai mult să ne apropiem de România, să fie şi o unire cu patria mamă. Aducând copiii aici, la învăţătură, am venit şi eu cu ei, ca să obţină cun