Eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler insistă pe necesitatea unei discuții "consistente" în Parlament pe marginea bugetului pe 2014, spunând că, în caz contrar, acesta va constitui “o problemă deosebit de importantă”. El consideră că majorarea veniturilor bugetare nu se face prin aplicarea de noi taxe și impozite, ci prin creșterea gradului de încasare la cele actuale și combaterea evaziunii fiscale.
"Nu avem încă, din fericire, o construcție finală, dar mi-e teamă că elementul decisiv în construcția bugetară va fi tocmai anul electoral, pentru că văd cea mai mare grijă care se manifestă în declarațiile guvernamentale este problema punctului de pensie, salariului minim pe economie și problema unor alte cheltuieli de natură socială, fără ca Guvernul sau cei care fac declarații să vină să vorbească despre resursele pe baza cărora vor putea fi realizate aceste gesturi. Să nu mă înțelegeți greșit, nu sunt împotriva majorării punctului de pensie sau nu sunt împotriva majorării salariului minim pe economie dacă sunt constituite condițiile economice care să susțină asemenea măsuri", a spus Winkler, conform Mediafax, sâmbătă, într-o conferinţă de presă. El a subliniat că bugetul pe acest an a fost unul de subzistență; iar cel pe 2014 pare “a fi ceva combinat - buget electoral combinat cu un buget al disperării”.
Europarlamentarul UDMR a susţinut că este nevoie de extinderea bazei de impozitare şi nu de noi impozite, precum “taxa pe coș, taxa pe fum, taxa pe stâlp”. “TVA se realizează undeva sub 60%, deci înseamnă că 40% din TVA care ar trebui să fie încasată în România nu este încasată. Cine e de vină că sunt o mie de firme pe aceeași adresă în București? Și astea sunt povești care revin tot la o jumătate de an în presă, dar nu se poate rezolva situația. Ministrul spune că taxa pe companiile energetice se realizează doar 25%, impozitul pe supraprofitul băncilor ia