Centrul Cultural Transilvania locat pe B-dul 21 Decembrie şi gândit de administraţia locală clujeană pentru a asigura un sediu şi o sala de concerte pentru Filarmonică necesită o investiţie de peste 288 de milioane de lei, potrivit proiectanţilor de la VAAL Arhitectură, cei care s-au ocupat de creionarea ansamblului.
Sudiul de fezabilitate pentru cel mai ambiţios proiect al primăriei, Centrul Cultural Transilvania a ajuns pe masa consilerilor locali care urmează să dea undă verde investiţiei la şedinţa ordinară de joi. Pe scurt, Casa muzicii, este format din mai multe clădiri care urmează să răsară pe un teren de peste 1,3 hectare din centrul oraşului.
Hotărârea Consiliului Local fusese promisă de primărie încă din septembrie, potrivit proiectanţilor, de la VAAL Arhitectură, tocmai pentru a debloca relaţiile contractuale între societate şi primărie, în aşa fel încât administraţia să plătească serviciile de proiectare al celului mai mare ansamblu cultural plănuit de o autoritate publică din România. VAAL Arhitectură a încasat doar 250.000 de lei din cele 2,4 milioane de lei la cât a fost încheiat acum trei ani contractul de proiectare a Centrului Cultural Transilvania (CCT) care include o sală de concerte, sediul Filarmonicii, Academiei de Muzică dau şi alte dotări. "Primăria ne-a plătit doar două etape din contract, adică foarte puţin, undeva la 2,5 miliarde de lei vechi. Ne-au motivat că a treia etapă nu o pot plăti fără o hotărâre a Consiliul Local de aprobare a studiului de fezabilitate pentru proiectul CCT. Dacă cineva poate să-şi închipui că o firmă de arhitectură poate lucra în aceste condiţii, să plătească echipă, salarii timp de trei ani de la încheierea contractului, se înşeală", atrăgea atenţia Viorel Hurduc, de la VAAL Arhitectură, societatea care a câştigat contractul de proiectare pentru Centrul Cultural Transilvania.
Acum proiectul